Suszone owoce – dlaczego warto je jeść?

owoce suszone bez siarki

Suszone owoce mogą stanowić idealną przekąskę do przygotowania, do przygotowania której nie będziemy musieli spędzać mnóstwa czasu w kuchni. Wystarczy wziąć ze sobą mały pojemniczek i wrzucić do niego mieszanka różnych owoców, a następnie wziąć ze sobą na przykład na uczelnię lub do pracy. Suszone owoce dzięki dużej zawartości błonnika na długi czas zapewnią sytości i napływ energii. Stanowią one skoncentrowane źródło witamin i minerałów, które są potrzebne naszemu organizmowi w codziennym funkcjonowaniu. Owoce te są bogate w błonnik, który wspomaga perystaltykę jelit i oczyszcza organizm.

Bogactwo bakalii i suszonych owoców

Jednym z ulubionych rodzajów suszonych owoców są śliwki. Są one bogate w witaminę B1 oraz żelazo, Są także źródłem wielu antyoksydantów. Owoce mogą również ułatwić wypróżnianie co będzie znaczącą zaletą dla osób z problemami trawiennymi. Suszone owoce są będą sprzymierzeńcem także dla osób podczas odchudzania, ponieważ zapewniają na długo uczucie sytości i zapobiegają chęci na słodycze.

Wiele osób chętnie sięga po suszone morele. Są one bogate w żelazo, wapń, potas oraz fosfor i w wiele witamin. Mają one charakter zasadowy dlatego polecane są by przywrócić równowagę pH w organizmie.

Wciąż rosnącą popularnością cieszą się suszone daktyle, które charakteryzują się bardzo słodkim smakiem, idealnie zastępującym cukierki lub ciastka. Co one idealnym źródłem energii dla sportowców ponieważ zawierają dużo cukrów prostych. Szybko uzupełniają poziom glikogenu w mięśniach podczas długotrwałego wysiłku, przez co stały się one ulubioną przekąska kolarzy lub biegaczy. Są bogate w potas dlatego świetnie sprawdzą się aby uzupełnić elektrolity po wysiłku fizycznym.

Wspominając o suszonych owocach nie możemy zapomnieć o każdemu znanych rodzynkach. Są to wysuszone winogrona charakteryzujące się dużą ilością błonnika pokarmowego i słodkim smakiem, który świetnie pasuje do wielu deserów.

Nie możemy zapomnieć również o suszonych figach. Są one bogate w wapń, żelazo i fosfor, a ich regularne spożywanie może znacznie poprawić perystaltykę jelit. Spora ilość wapnia sprawi, że zęby i kości będą mocne. Figi świetnie sprawdzą się w sytuacji gdy dziecko nie chce spożywać nabiału, ani innych produktów zawierających ten pierwiastek.

owoce suszone bez siarki

Często owoce suszone bez siatki mają charakterystyczny, ciemniejszy kolor.

Zbilansowana dieta

Pamiętajmy że suszone owoce mimo, że są bardzo zdrowe i świetnie smakują, są wysokokaloryczne, dlatego nie warto przesadzać z ich ilością w diecie. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ich jako dodatku np. do owsianki lub koktajlu, tak aby urozmaicić smak potraw i jednocześnie dostarczyć swojemu organizmowi witamin i minerałów. Kupując suszone owoce uważajmy na konserwanty jakie zostały zastosowane do ich przechowywania i transportu. Bardzo często wykorzystywany jest dwutlenek siarki, który podczas przedawkowania może powodować nieprzyjemne objawy. Lepiej w sklepie szukać suszonych owoców bez żadnych dodatków – owoce suszone bez siarki to znacznie zdrowsza przekąska, bezpieczniejsza dla organizmu. Jeśli jednak zdarzyło nam się zakupić produkty zawierające konserwanty najlepiej przed spożyciem przelać owoce wrzątkiem lub zostawić w szklance wrzątku na noc. Dzięki takim działaniom skutecznie pozbędziemy się znacznej ilości konserwantów i będziemy mogli bezpiecznie spożywać dany produkt.

Suszone owoce dzięki swojemu słodkiego smaku idealnie zastąpić cukierki ciastka, po które chętnie sięgają dzieci. Suszone daktyle mogę zastąpić popularne ciągnące się cukierki krówki. Warto przyzwyczajać swoje pociechy do spożywania naturalnych produktów zamiast ich sklepowych odpowiedników, które bardzo często zawierają szkodzący zdrowie substancja. Warto regularnie spożywać suszone owoce, które zapewnią nam bogactwo witamin, zdrowie i świetne samopoczucie

August 17th, 2017 by