Wiele osób decyduje się na rezygnację z białego cukru ze względu na jego szkodliwy wpływ na zdrowie. Aby jednak nie musieć odmawiać sobie samodzielnie przygotowywanych deserów dobrym pomysłem jest skorzystanie z naturalnego zamiennika sacharozy. Rosnącą popularnością cieszy się ksylitol, który może stanowić zdrową i naturalną alternatywa dla białego cukru.
Cukier brzozowy – ksylitol
Produkowany jest on z brzozy i zalicza się do grupy alkoholi cukrowych czyli węglowodanów charakteryzujących się niską wartość energetyczną oraz z niskim indeksem glikemicznym, który nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Z tego względu ksylitolu jest polecany osobom na diecie cierpiącym na cukrzycę lub po prostu dbający mi o zdrowie.
Ksylitol jest pozyskiwany najczęściej z kory fińskiej brzozy chodź oprócz tego można znaleźć go w niektórych owocach na przykład w jagodach, malinach, truskawka a także w grzybach. Coraz częściej można nabyć go w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach. Występuje zazwyczaj w formie drobnych kryształków i przypomina zwykły, biały cukier. Jest on również wykorzystywany do produkcji zdrowych przekąsek takich jak cukierki czy batoniki. Ksylitol jest polecany zwłaszcza dla osób zmagających się z cukrzycą oraz ze wszelkimi zaburzeniami tolerancji glukozy czy insulinoodpornością. Nie powoduje on nagłych wahania stężenia glukozy we krwi i nie stymuluje wydzielanie insuliny. Ma niski indeks glikemiczny w odróżnieniu od białego cukru. Cukier brzozowy zawiera o wiele mniej kalorii niż sacharoza, a w jednym gramie jest ma jedynie 2,4 kalorii.
Produkty z ksylitolem – słodycze i nie tylko
Korzystając z ksylitolu możemy wciąż cieszyć się smakiem ulubionych deserów jednocześnie dbając o nasze zdrowie i nie dostarczając niezdrowych składników odżywczych do naszego organizmu. W sytuacji gdy mamy chęć na słodkie przekąski wystarczy wykorzystać w celu ich przygotowania ksylitol przez to ochota zostanie zaspokojone bez wyrzutów sumienia, a my będziemy mogli dalej kontynuować zdrową dietę.
Co ciekawe, ksylitol pozytywnie wpływa na przyswajanie wapnia przez kości, co może być znaczącą zaletą. Często zdarza się, że dziecko nie ma ochoty lub nie chce jeść produktów nabiałowych lub pić mleka i w takiej sytuacji ksylitol może być dobrym elementem diety, który ułatwi przyswajanie wapnia, nawet gdy jest on dostarczany w ograniczonej ilości. Wpływa on pozytywnie również na zapobieganie osteoporozy u dorosłych osób. W odróżnieniu od tradycyjnego cukru, który wypłukuje z organizmu sole mineralne, w tym wapń, cukier brzozowy zadba o mocne zęby i kości oraz zagwarantuje mam sprawność ruchową na stare lata. Ksylitol może także wspomóc walkę z próchnicą oraz ze wszelkimi chorobami zębów. Cukier brzozowy przewraca ślinie właściwe pH i hamuje rozmnażanie szkodliwych bakterii, które odpowiadają za psucie zębów. Dzieci, które zamiast białego cukru spożywają potrawy dosładzane ksylitolem znacznie rzadziej borykają się z problemami zębów czy z próchnica. Cukier brzozowy ksylitol ma znaczące działanie na równowagę kwasowo -zasadową organizmu i hamuje rozwój bakterii oraz drożdżaków rozwijających się w organizmie.
Warto zaopatrzyć się w opakowaniu ksylitolu i stosować jako jako zamiennik cukru białego. Jeśli chcemy kupić szybką przekąskę warto sięgnąć po naturalne produkty ekologiczne, które zamiast sacharozy są dosładzane cukrem brzozowym. Podejmując taki wybór nie tylko zaspokoimy potrzeba na zjedzenie czegoś słodkiego, ale jednocześnie dostarczymy do naszego organizmu cenne składniki odżywcze, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem na długo.
Zalecam absolutnie wszystkim, jest rewelacyjną alternatywą dla cukru. Na początku ostrożnie bo w większych ilościach może wywołać biegunkę. Szkoda tylko, że jest znacznie droższy od cukru.